Από πολύ μικρή φοβόμουν το σκοτάδι, χωρίς κάποιος να κάνει κάτι που θα με φόβιζε, τουλάχιστον όχι συνειδητά. Βιολογικά, ο φόβος είναι ένα από τα πιο σημαντικά συναισθήματα του ανθρώπου, μια ασπίδα απέναντι στους κινδύνους από την απαρχή του κόσμου, όμως πρακτικά ένας φόβος μπορεί να πάρει παράλογες διαστάσεις, διαστάσεις φοβίας.

Οι φοβίες συνήθως προκαλούνται από μια τραυματική εμπειρία, που καταγράφεται στο συνειδητό ή το ασυνείδητο. Συνεπώς, η γενεσιουργός αιτία κάποιων φοβιών είναι ξεκάθαρη και κάποιων όχι.  Και σύμφωνα με τη σημαντικότατη έρευνα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Emory School of Medicine σε ποντίκια, με επικεφαλής τον Brian Dias, αναμετριόμαστε και με τις φοβίες των προγόνων μας, αφού οι φοβίες μπορούν να περάσουν μέσω του DNA στις επόμενες γενιές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδιαίτερα μεγάλη λίστα των σύγχρονων φοβιών, μπορεί να ειδωθεί με μεγαλύτερη κατανόηση. Για παράδειγμα, η κατοπτροφοβία, ο φόβος για τους καθρέφτες, και η dextrophobia, ο φόβος για τη δεξιά μεριά, έχουν τη ρίζα τους σε δεισιδαιμονίες. Υπάρχουν, βέβαια, ακόμα και κάποιες ακατανόητες φοβίες, όπως η φυστικοβουτυροφοβία (arachibutyrophobia), ο φόβος να κολλήσει φυστικοβούτυρο στον ουρανίσκο. Αν, όμως, ψάξουμε σε βάθος θα ανακαλύψουμε ότι όλες οι φοβίες πηγάζουν από δύο βασικούς φόβους, αυτόν της κοινωνικής αποδοχής και εκείνον του θανάτου.

Οι φοβίες που σχετίζονται με τον υλικό κόσμο, όπως αντικείμενα, καταστάσεις, καιρικά φαινόμενα, ζώα και ανθρώπους, μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα, αφού η εύρεση της πηγής, η εκλογίκευση και η επαφή με το αντικείμενο της φοβίας είναι το σημαντικότερο κομμάτι της αντιμετώπισης. Βέβαια, υπάρχουν και φοβίες που σχετίζονται με τον άυλο κόσμο, όπως συναισθήματα, ιδέες ή φανταστικά όντα, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεραστούν.  

Παίρνοντας, όμως, μικρές δόσεις από τη φοβία μας, με τον ίδιο τρόπο που οι βασιλιάδες έπαιρναν δηλητήριο για να μην κινδυνεύουν από δηλητηρίαση, μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Φυσικά, χρειάζεται υπομονή και επιμονή και τη βοήθεια ειδικού στην περίπτωση που δεν καταφέρνουμε να περάσουμε μόνοι μας αυτή την διαδικασία.

Η αντιμετώπιση των φοβιών είναι μια διαδικασία που αξίζει τον κόπο, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει να αναπτυχθούμε, όπως έγινε με τους προϊστορικούς ανθρώπους, τον φόβο για το σκοτάδι και την ανακάλυψη της φωτιάς.

 

 

Πηγές: phobialist.com, nature.com

Φωτογραφία: huffingtonpost.com