Η νότια πολική περιοχή του πλανήτη μας, που περιλαμβάνει την ήπειρο της Ανταρκτίδας και το Νότιο Ωκεανό με τα μικρά νησιά του, ονομάζεται Ανταρκτική. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή, που δεν ανήκει σε καμία χώρα. Ο λόγος για την πιο υψηλή ήπειρο της Γης, καθώς το μέσο ύψος της επιφάνειας του στρώματος παγετώνων, που την καλύπτει, είναι 2.040 μ., δηλαδή 2,8 φορές περισσότερο από το μέσο ύψος της επιφάνειας των άλλων ηπείρων, που είναι 730 μ. Επιπλέον, ενδεικτικό είναι ότι το 90% του πάγου όλου του κόσμου βρίσκεται στην Ανταρκτική, ενώ σ’ αυτόν είναι «αποθηκευμένο» το 70% του συνόλου του γλυκού νερού. Η Ανταρκτική, ωστόσο, είναι κατ’ ουσίαν μια έρημος! Κι αυτό γιατί έχει γενικά λίγες βροχοπτώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νότιο Πόλο, στον οποίο το ύψος των βροχοπτώσεων κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερο από 10 cm ετησίως. Έτσι, μολονότι καλύπτεται σχεδόν όλη με πάγο, η Ανταρκτική είναι η ξηρότερη περιοχή του πλανήτη, με απόλυτη υγρασία χαμηλότερη ακόμη κι από την έρημο Γκόμπι.

inhabitat.com

Ο Νορβηγός εξερευνητής, Ρόαλντ Αμούνδσεν, υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που προσέγγισε το Νότιο Πόλο, στις 14 Δεκεμβρίου 1911.  Συνεπώς, ο Άγγλος εξερευνητής Σκοτ, ενώ νόμιζε ότι έφτασε πρώτος στις 17 Ιανουαρίου 1912, ανακάλυψε στο σημείο του Ν. Πόλου τη νορβηγική σημαία, που είχε τοποθετήσει ο Αμούνδσεν. Εν τέλει, ο Σκοτ απεβίωσε κατά το ταξίδι της επιστροφής και σε ένα σημειωματάριο. που βρέθηκε πάνω του, αναφέρονταν μεταξύ άλλων: «Όλον τον τελευταίο καιρό ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε για το σταθμό ανεφοδιασμού, που βρίσκεται 20 χλμ. από εδώ. Έξω, όμως, συνεχίζονται οι πυκνές χιονοθύελλες, κυνηγημένες από θυελλώδεις ανέμους. Τώρα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε ελπίδα».

forbes.com

Σήμερα διάφορα κράτη εκμεταλλεύονται το πλούσιο γεωλογικό υπόβαθρο της Ανταρκτικής, αντλώντας πολύτιμα ορυκτά, όπως πετρέλαιο, ουράνιο κλπ. Μετά από χρόνια αντιδικιών, οι ενδιαφερόμενες χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία, η οποία αναγνώρισε 66 σταθμούς παρατηρήσεων, αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής -έχει υπογραφεί από 47 χώρες- και οι συναφείς συνθήκες, καθορίζουν τις διεθνείς σχέσεις, αναφορικά με την Ανταρκτική, η οποία αποτελεί τη μοναδική ήπειρο της Γης, που δεν έχει αυτόχθονες κατοίκους.

polarcruises.com

Η κύρια συνθήκη τέθηκε προς υπογραφή την Δεκεμβρίου 1959 στην Ουάσινγκτον και ίσχυσε επίσημα από τις 23 Ιουνίου 1961. Ορισμένες χώρες έχουν εγείρει κατά καιρούς διεκδικήσεις για διάφορα εδάφη της Ανταρκτικής και μεταξύ αυτών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Ρωσία, οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες άλλες χώρες έχουν επιφυλαχθεί του «δικαιώματός» τους να εγείρουν παρόμοιες διεκδικήσεις στο μέλλον…

 

 

Φωτογραφίες: telegraph.co.uk ©David C Schultz, inhabitat.com, forbes.com, polarcruises.com