Andy Warhol: Ο Άνθρωπος Που Έκανε Την Τοματόσουπα Έργο Τέχνης

“Είμαι ένα βαθιά επιφανειακό άτομο”, έλεγε ο ίδιος ο Andy Warhol για τον εαυτό του. Άραγε ήταν;

Το άστρο του Andrew Warhola, ξεκίνησε να λάμπει στα 21 του χρόνια, όταν τον ανακάλυψε ο Έλληνας συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να εργάζεται ως σχεδιαστής παπουτσιών. Παράλληλα έβγαζε το χαρτζιλίκι του ως illustrator, φτιάχνοντας εξώφυλλα για παιδικά βιβλία και cd. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική. Έντονα επηρεασμένος απο θέματα διαφημίσεων και καθημερινά αντικείμενα, άρχισε να δίνει σιγά σιγά τα πρώτα δείγματα Pop Art.

Campbell-Soup-unique-life

H μεγάλη επανάσταση έγινε το 1962 με τη σειρά Campbell Soup. Παράλληλα εμφανιζόταν σε κοσμικά πάρτι, συνοδευόμενος απο ωραίες γυναίκες και gay άντρες, φορώντας πάντα περούκες και γυαλιά με χοντρό σκελετό. Απο τα μέσα του 1960  αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο, κάνοντας ταινίες με ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια. Τη δεκαετία του 1970 ασχολήθηκε με τις κατά παραγγελία προσωπογραφίες πολιτικών προσώπων και διασημοτήτων του Hollywood, τις οποίες τύπωνε ως μεγενθύνσεις φωτογραφιών Polaroid.  Sylvester Stallone, Mick Jagger, Debbie Harry, είναι λίγα μόνο από τα αστέρια, που πέρασαν από τον φακό του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με τον Francesco Clemente και τον JeanMichel Basquiat και άρχισε να πιστεύει στον θεό και στην εκκλησία. Πέθανε το 1987 μετά απο μια επιπλοκή ενός τυπικού χειρουργείου χολής.

andy-warhol-computer-art-unique-life

Το θρυλικό εργαστήριο του Andy, το Factory, που ονομάστηκε έτσι αφού ήταν πρώην εργοστάσιο, εξελίχθηκε σε στέκι όπου γινόταν ένα μόνιμο πάρτι διασημοτήτων, καλλιτεχνών underground κουλτούρας, τοξικομανών και ομοφιλόφιλων. Η αντίδρασή του σε όσα συνέβαιναν εκεί μέσα ήταν κάτι μεταξύ ηδονοβλεψίας και ζεν αποστασιοποίησης. Όταν ένας φιλοξενούμενός του πήδηξε από το παράθυρο υπό την επήρεια χαπιών, ο Warhol σχολίασε: “Γιατί δεν μου το είπε; Θα τον είχα βιντεοσκοπήσει“.

andy-warhol-marilyn-unique-life

Στο Factory ανακάλυψε και ξεκίνησε να μανατζάρει τους Velvet Underground, αλλά και την τότε μούσα του, Edie Sedgwick, μετατρέποντάς την σε φαινόμενο. Ταινίες, περιοδικά, διασημότητα και εθισμός στα ναρκωτικά, που τη σκότωσε το 1971, η ζωή της. Παράλληλα, ξεκίνησε και ο δικός του εθισμός στα χάπια. Το 1968 μια απόπειρα δολοφονίας  τον ανάγκασε να κυκλοφορεί με κορσέ για την υπόλοιπη ζωή του, αφήνοντάς του ένα τραύμα, το οποίο άνοιγε συχνά από την κόπωση. Τότε αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις από τον αντισυμβατικό περίγυρό του και άρχισε να συναναστρέφεται μόνο με άτομα, που ανήκαν στην υψηλή κοινωνία, όπως η Liza Minnelli, η Bianca Jagger και ο Truman Capote. Το Factory αντικαταστήθηκε με το Studio 54.

Ο Andy Warhol κατάφερε να εκφράσει με καίριο τρόπο την εποχή του, γιατί προφήτευσε 50 χρόνια πριν, ό,τι βιώνουμε σήμερα ως κοινωνία της κατανάλωσης, της εικόνας και της σύντομης δημοσιότητας. Όταν τον ρώτησαν τι είναι Ποπ αρτ,  απάντησε: “Το να μοιάζουν όλα“. Δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εκμεταλλευτεί την υστερία της Αμερικής για ομορφιά, δόξα και άχρηστα αντικείμενα. Aμφιλεγόμενος για την τέχνη και το ταλέντο του, αναδείχθηκε το 2014 ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις έργων τέχνης σε δημοπρασίες. Ο ίδιος άλλωστε πίστευε πως “καλλιτέχνης είναι κάποιος, που παράγει πράγματα, τα οποία οι άνθρωποι απλά δεν χρειάζονται”. Παρά τις επικρίσεις, που δέχθηκε, κατάφερε να μετασχηματίσει τη σύγχρονη τέχνη και τα έργα του εκτίθενται σε μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. “Λένε πάντα οτι ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να τα αλλάξεις μόνος σου“, έλεγε και το τήρησε ως στάση ζωής.

 

Φωτογραφίες: patrisnews.com, news.artnet.com, sothebys.com ©Donald Getsug, moma.org