“Οι αμφιβολίες μας είναι προδότες και μας κάνουν να χάνουμε το καλό που πολύ συχνά μπορεί να κερδίζαμε, εξαιτίας του φόβου μας να προσπαθήσουμε.”

William Shakespeare

Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου να ανησυχεί για το ύψος σου, τα παραπάνω κιλά που πήρες ή τη μεγάλη σου μύτη; Και αν το σκεφτείς σίγουρα θα βρεις κι’ άλλα, στη μόρφωση, την ηλικία, την εργασία, στα πάντα. Τις περισσότερες φορές, όμως, το πρόβλημα είναι απλά στη φαντασία σου.

H προσοχή σου είναι διαρκώς εστιασμένη σε αυτό που είναι “λάθος” και έτσι γίνεσαι κλειστός ή εχθρικός και μπορεί να αποκτήσεις πρόβλημα στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Βάζεις μπροστά από κάθε δυσάρεστη κατάσταση το πέπλο της κατωτερότητας και χάνεις την προσπάθεια να αποδείξεις τι αξίζεις ή να “κερδίσεις” μια δουλειά, έναν άνθρωπο, ένα “θέλω”. Και κάπου εδώ έρχεται το ερώτημα: Αξίζει να δίνεις τόση σημασία σε ένα απλό χαρακτηριστικό και να χάνεις όμορφες στιγμές;

Όπως ξέρεις, κανένας δεν είναι τέλειος και εδώ που τα λέμε, αυτή είναι και η γοητεία των ανθρώπων, η διαφορετικότητα. Ποια η ουσία της ύπαρξης ενός κόσμου, πλημμυρισμένου με ίδια άτομα;  Το δικό σου χαρακτηριστικό είναι αυτό που σε κάνει να διαφέρεις, είναι η δική σου γοητεία. Κάτι που θεωρείς άσχημο, είναι αυτό που πολλοί θα θεωρήσουν γλυκό και όμορφο, γιατί πίσω από αυτό βρίσκεσαι εσύ. Αν λοιπόν κάποιος δεν έχει δει το μέσα σου είναι γιατί εσύ τον σταματάς στο έξω!

Αντί να σε θλίβει, προσπάθησε να το αναδείξεις με τον καλύτερο τρόπο. Ξεκίνα λοιπόν να δίνεις στους ανθρώπους την ευκαιρία να σε εκτιμήσουν για αυτό που πραγματικά είσαι. Δέξου τον εαυτό σου, εξαφάνισε τον φόβο του να εκτεθείς, αντιμετώπισε την όποια κακή κριτική με σαρκασμό, οπλίσου με αυτοπεποίθηση και τόλμα! Στο τέλος θα καταλάβεις πως δεν είσαι τόσο “προβληματικός” όσο πίστευες, αλλά αντιθέτως, είσαι αυτός που είσαι και σ’ αρέσει.

Βέβαια, επειδή πρόκειται για σκέψεις που κάνεις πολλά χρόνια τώρα, θα χρειαστείς χρόνο προκειμένου να μάθεις να σκέφτεσαι και να βλέπεις τον εαυτό σου διαφορετικά. Μέχρι τότε όμως να θυμάσαι, όπως  πολύ σωστά έχει πει και η Δήμητρα Γαλάνη, “Σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε”

 

 

Φωτογραφία: rlc.com