Αμφίπολη: Ιστορικά Στοιχεία Και Σημερινές Υποθέσεις

Φωτογραφία: tovima.gr

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από τους Αθηναίους το 437 π.Χ., στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. Πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-421 π.Χ.), ενώ το 357 π.Χ., μετά από την τελευταία προσπάθεια των Αθηναίων να την επανακτήσουν, καταλήφθηκε από τον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και έγινε μέρος του βασιλείου των Μακεδόνων. 

Στην περιοχή της Αμφίπολης υπάρχει ο λόφος ή αλλιώς Τύμβος Καστά, γνωστός και ως ο τάφος της Αμφίπολης, λόγω του Μακεδονικού ταφικού μνημείου της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του.

37796062

                Φωτογραφία: greece.com

Στα μέσα του 1950 και έως την δεκαετία του 1970 έγιναν ανασκαφές στην επιφάνεια του τύμβου από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανακάλυψε ένα σύνολο από λιτούς τάφους της εποχής του Σιδήρου.

Το 2012, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη άρχισε ξανά τις ανασκαφές και ανακάλυψε περίβολο μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται γύρω στο 325–300 π.Χ., περίοδο βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι φτιαγμένος από μάρμαρο Θάσου και εικάζεται ότι πρόκειται για έργο του Δεινοκράτη. Η έκταση του μνημείου είναι περίπου 20 στρέμματα, καθιστώντας τον -στο σύνολό του- το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

thepaper.gr

                 Φωτογραφίες: thepaper.gr

Η είσοδος του τάφου φυλάσσεται από δύο μαρμάρινες Σφίγγες, ενώ στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου βρέθηκαν δύο μοναδικής αισθητικής και μεγέθους Καρυάτιδες. Στο δάπεδο του δεύτερου θαλάμου αποκαλύφθηκε μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, καθώς και περίτεχνα επιστύλια, με χρώματα και αναπαραστάσεις από ζώα και ανθρώπινες μορφές. Στον τρίτο θάλαμο, εντός ορύγματος, βρέθηκαν τμήματα από τη μαρμάρινη θύρα βάρους ενάμισι τόνου του δευτέρου θαλάμου, αλλά και το κεφάλι της μίας Σφίγγας –γλυπτό εξαιρετικής τέχνης.

amfipoli4

                Φωτογραφίες: makeleio.gr

Ο τρίτος -και ταφικός- θάλαμος όμως επεφύλασσε μία έκπληξη στους αρχαιολόγους, αφού εκεί βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού –αν και εικάζεται ότι δεν είναι του κύριου ενοίκου του τάφου-, καθώς και τμήματα από τον διάκοσμο της κλίνης του. Τα οστά έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο, από όπου και αναμένονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον νεκρό, όπως το φύλο, το ύψος, η διατροφή, ίσως η αιτία θανάτου του, κ.λπ.

Η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα συνεχίζει τα σενάρια και τις εκτιμήσεις για το αν ο νεκρός είναι ένας πλούσιος Μακεδόνας, ένας ένδοξος στρατηγός, κάποιος συγγενής του Μέγα Αλέξανδρου ή ακόμη και ο ίδιος ο στρατηλάτης.