Αλλάζοντας Τον Πλανήτη Με Εξαιρετικά Απλές Εφευρέσεις

Πώς το όραμα ενός άνδρα μετουσιώνεται σε καινοτομίες, που βοηθούν το περιβάλλον και δίνουν απτές λύσεις για τον κόσμο.

Το Billions in Change είναι ένα κίνημα πλασμένο από το όραμα ενός άνδρα, του δισεκατομμυριούχου Manoj Bhargava. Εκείνος, λοιπόν, αποφάσισε πως η προστασία του περιβάλλοντος και η ελεύθερη πρόσβαση όλου του πληθυσμού στην ενέργεια είναι πιο σημαντικά από τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Ως αποτέλεσμα ξεκίνησε την οργάνωση για την αλλαγή του πλανήτη και συγκέντρωσε επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Στόχος η εξεύρεση απλών και συνάμα πρακτικών λύσεων για την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού παγκοσμίως.

Ένα από τα projects αυτού του κινήματος αφορά στη δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια. Με μια απλή συσκευή οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να συσχετίσουν την ποδηλασία με την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, ποδηλατώντας ακόμη και σε εσωτερικό χώρο για μία ώρα, μπορεί κάποιος εύκολα να εξασφαλίσει την ηλεκτρική ενέργεια, που χρειάζεται το σπίτι του για μια ολόκληρη ημέρα. Απλό κι αποτελεσματικό!

billionairebike-Unique-life

Χτίζοντας το μέλλον, αξίζει να αναρωτηθούμε εάν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του κάθε μεγιστάνα για επίδειξη πλούτου μπορούν να συγκριθούν με απλές, έστω όχι τόσο εντυπωσιακές λύσεις για την ανθρωπότητα. Σε μεγάλες καταστροφές, όπως εκείνη με τον Τυφώνα Κατρίνα, δεν είχαν σημασία οι ουρανοξύστες ή οι σύγχρονες εγκαταστάσεις στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτό που είχε διαχρονικά σημασία ήταν η επίτευξη του στόχου, της ικανοποίησης της βασικής ανάγκης για ηλεκτροδότηση.

Το κίνημα φυσικά δεν περιορίζεται στην παραγωγή ενέργειας, μέσω της κίνησης ενός ατόμου. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά παράλληλα projects που τρέχουν. Φανταστείτε να εκμεταλλευόμαστε την κάθε σταγόνα της βροχής για παραγωγή ενέργειας ή να επωφελούμαστε από τον γραφίτη κι όχι από την καταστροφική εξόρυξη του πετρελαίου. Ακόμη κι ο τομέας της υγείας, με φθηνές και προσβάσιμες λύσεις για όλον τον πληθυσμό, είναι στο επίκεντρο του κινήματος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το έργο του Billions in Change, παρακολουθήστε το video: 

Οι αλλαγές ξεκινούν από έναν άνθρωπο. Από εσένα.

 

 

Πηγή: http://billionsinchange.com/

Φωτογραφίες: notable.ca, news.nationalgeographic.com ©Paul Sheppard