Η γρήγορη απώλεια βάρους στις δίαιτες αποτοξίνωσης, οδηγεί κυρίως σε απώλεια υγρών, γλυκογόνου και μυϊκού ιστού. Πρόκειται για μια διαδικασία επώδυνη, που ταλαιπωρεί την ψυχή και το σώμα.   

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Μια τακτική που είθισται να “φοριέται” πολύ, ιδίως μετά τις εορταστικές περιόδους, όπου έχει προηγηθεί υπερφαγία και απόλυτη απώλεια ελέγχου στην κατανάλωση φαγητού και ποτού. 

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, μια δίαιτα αποτοξίνωσης; Ως όρος είναι μάλλον ασαφής και δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητά του. Ποιος είναι ο στόχος μιας τέτοιας δίαιτας; Να διώξει τις τοξίνες από τον οργανισμό, οδηγώντας τον στην εξυγίανσή του; Και αν ναι, πώς γίνεται τελικά η έννοια στην πράξη να είναι συνυφασμένη με την αποχή από το φαγητό, με το ημερήσιο διατροφολόγιο να περιλαμβάνει, σχεδόν αποκλειστικά, χυμούς, σούπες, λαχανικά και φρούτα, αποκλείοντας τις υπόλοιπες τροφές; 

Δίαιτες-αποτοξίνωσης-Unique-life

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Τίνα Αντωνίου, εξηγεί: “Οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από καλοδιαφημισμένα τρικ, που υπόσχονται ταχεία απώλεια βάρους σε χρόνο dt. Αυτό, ωστόσο, που οφείλει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι πρόκειται για λύση της… στιγμής, καθώς με μαθηματική ακρίβεια ο διαιτώμενος θα πάρει πίσω γρήγορα όλα τα κιλά που έχασε και μάλιστα… με τόκο!“.

Το σώμα μας είναι έτσι ρυθμισμένο, ώστε να εντοπίζει τους ανεπιθύμητους “εισβολείς” και να τους αποβάλλει

Αυτού του είδους οι δίαιτες προσφέρουν τελικά την πολυπόθητη αποτοξίνωση; “Μελέτες Αμερικανών ερευνητών έχουν κατά καιρούς δείξει ότι αυτές οι δίαιτες δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο στον οργανισμό μας, ο οποίος διαθέτει σύστημα αποβολής των τοξινών. Το ίδιο μας το σώμα είναι έτσι ρυθμισμένο, ώστε να εντοπίζει τους ανεπιθύμητους “εισβολείς”-τοξίνες και να τους αποβάλλει“, επισημαίνει η κα Αντωνίου.

Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που κάνουν λόγο για αλλαγή στη διάθεση, αλλά και στην εμφάνισή τους προς το καλύτερο, κάτι που αποδίδουν στις εν λόγω δίαιτες. Πού βρίσκεται η αλήθεια; “Είναι λογικό“, τονίζει η κα Αντωνίου, “να νιώθει κανείς ευεξία και πιο όμορφος. Γι’ αυτό, ωστόσο, δεν ευθύνεται η εν λόγω δίαιτα, αλλά η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Όταν κάποιος αρχίζει να πίνει πολύ νερό και να καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες φρούτα και λαχανικά, είναι φυσικό κι επόμενο να νιώθει ανανεωμένος, γεμάτος ενέργεια και λαμπερός“.

green-smoothie-Unique-life

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να αποβούν επικίνδυνες

Είναι τελικά, οι δίαιτες αποτοξίνωσης επικίνδυνες; Ή ανά περίπτωση θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές; “Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τους έφηβους ή τις έγκυες, που δεν επιτρέπεται να στερούνται κάποιων τροφών” τονίζει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου. “Η ταχεία απώλεια βάρους, που προκύπτει από τη μονοφαγία, οδηγεί κυρίως σε απώλεια υγρών, γλυκογόνου και μυϊκού ιστού.

Πρόκειται για μια διαδικασία επώδυνη, που ταλαιπωρεί την ψυχή και το σώμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν τις υποστηρίζει, ούτε τις προτείνει.

Ωστόσο, η αποτοξίνωση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να βελτιώσει τη διατροφή αρκεί να γίνεται ελεγχόμενα, σε λογικά πλαίσια και υπό την παρακολούθηση του διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξατομικευμένα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις”.

Η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ

Ηθικό δίδαγμα:

  • Συμβουλευόμαστε πάντα τον ειδικό, πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη προσέγγιση για τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Και κάτι ακόμα: Η καλή υγεία και το σωστό βάρος είναι αποτέλεσμα διαρκούς προσπάθειας. Είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ…  

 

 Τίνα Αντωνίου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 

Φωτογραφίες: vitaoptimum.com, watchfit.com, coolhealthyrecipes.com