Στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Αλεξάντρ Ντεσπλά (Alexandre Desplat), μάγεψε με τις μουσικές του, το ελληνικό κοινό, συνοδευόμενος από τους καταπληκτικούς μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που ήταν απόλυτα αρμονικοί, συντονισμένοι και συνυπεύθυνοι για το μαγικό τελικό αποτέλεσμα.

Απλός και χαμογελαστός, έτσι όπως δεν μας έχουν συνηθίσει να είναι οι μαέστροι, καλωσόρισε εγκάρδια τους θεατές, αναφέρθηκε στην καταγωγή της μητέρας του, λέγοντας «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της μητέρας μου. Άρα και δική μου», ενώ έκλεισε την εισαγωγή του με μια φράση, που γέμισε συγκίνηση 5.000 θεατές, «Ζήτω η Ελλάδα». 

Ηρώδειο 2

Πάνω από δύο ώρες, ο χαρισματικός μουσικοσυνθέτης πλημμύρισε με τις μελωδίες του τον ιστορικό χώρο και κατάφερε να μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς, παραμυθένιους, όπως των ταινιών που τα τελευταία 10 χρόνια έχει επενδύσει μουσικά, ενώ μοιραζόταν με το κοινό και μια μικρή προσωπική ιστορία για κάθε κομμάτι.

  • Το soundtrack, για παράδειγμα, που γράφτηκε για «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» ήταν αυτό που τον έκανε γνωστό και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, ανοίγοντάς του την πόρτα του Χόλυγουντ.
  • Αυτό για τον «Αόρατο συγγραφέα» του Ρομάν Πολάνσκι, ήταν μια από τις ενδιαφέρουσες συνεργασίες της καριέρας του, αφού όπως είπε «Τη μουσική γι’ αυτή την ταινία την έγραψα, ενώ ο Πολάνσκι ήταν φυλακή. Εγώ του έστελνα τις ιδέες μου και εκείνος μου απαντούσε από εκεί».
  • Η μουσική για την ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του χάρισε πέρυσι το χρυσό αγαλματίδιο.
  • Το μουσικό θέμα στο τελευταίο κεφάλαιο της περιπέτειας του Χάρι Πότερ, «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του θανάτου», του πρόσφερε ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Ηρώδειο

Το κοινό δεν σταμάτησε να τον επευφημεί και να τον αποθεώνει κι εκείνος έδειχνε ειλικρινή ευγνωμοσύνη για το ασταμάτητο και ενθουσιώδες χειροκρότημα των θεατών. Η παράσταση έκλεισε με ένα κομμάτι από την ταινία του Πολάνσκι, «Η Αφροδίτη με τη γούνα», που «μύριζε» Ελλάδα και ήταν κυρίαρχος ο ήχος του μπουζουκιού.

Αποχωρώντας από τη σκηνή και ενώ ο κόσμος βρισκόταν σε παραλήρημα, επανέλαβε την ευχή, που έκανε και στην αρχή της συναυλίας, για να βεβαιωθεί ίσως ότι θα «πιάσει»… «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ευρώπη»

 

Φωτογραφίες: Uniquelife ©Δήμητρα Μπιλάλη, konbini.com