Θεωρητικά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι αθώα, ενώ η ραδιενεργή ακτινοβολία είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Πρακτικά, όμως, η κατηγοριοποίηση δεν είναι τόσο απλή.

Τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για την ακτινοβολία και τις επικίνδυνες συνέπειες της για την υγεία μας συνεχώς αυξάνεται, καθώς περιτριγυριζόμαστε όλο και περισσότερο από οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα δίκτυα ιντερνέτ  και μια πληθώρα μικροσυσκευών.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γύρω από ιατρικές εξετάσεις, που αποτελούν σημαντικά και απαραίτητα εργαλεία για την υγεία μας, όπως οι ακτινογραφίες, οι αξονικές τομογραφίες και τα σπινθηρογραφήματα, λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν.

Ηλεκτρομαγνητική VS Ραδιενεργή Ακτινοβολία

Θέτοντας τη βάση για ένα πλαίσιο γόνιμου προβληματισμού, θα πρέπει πρώτα να διασαφηνίσουμε την έννοια του όρου “ακτινοβολία”: με το άκουσμα της λέξης μας έρχεται στο μυαλό η ραδιενεργή ακτινοβολία – και όχι άδικα. Το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα στην Fukushima της Ιαπωνίας, αλλά και το παλαιότερο του Chernobyl, μας υπενθυμίζουν την δύναμη που έχει η ραδιενέργεια.

Όμως, ο όρος “ακτινοβολία” αναφέρεται και στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία κυκλοφορεί ελεύθερη στο σύμπαν και χάρη στην οποία μπορούμε να βλέπουμε το φως, να αναγνωρίζουμε χρώματα, να ακούμε ραδιόφωνο,  να χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων και να έχουμε τηλεπικοινωνίες.

Υπάρχει Άμεσος Κίνδυνος;

Θεωρητικά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι αθώα, ενώ η ραδιενεργή ακτινοβολία είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Πρακτικά, όμως, η κατηγοριοποίηση δεν είναι τόσο απλή. Άμεσο κίνδυνο για την υγεία μας διατρέχουμε όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ιονίζουσας ακτινοβολίας, η οποία διαπερνά το σώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ιονίζουσα ακτινοβολία είναι μεν η ραδιενεργή ακτινοβολία, αλλά είναι και η υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η ακτίνες χ και γ κ.ά.

Μολαταύτα, επιστημονικές έρευνες  σε όλον τον κόσμο έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, αφού η ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας, που προσλαμβάνουμε συνολικά κάθε χρόνο, είναι ελάχιστη.

Οι Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις

Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός και η επιστημονική έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συνεχίζονται. Εξάλλου, η αύξηση της ακτινοβολίας, που δεχόμαστε καθημερινά λόγω της προόδου της τεχνολογίας, είναι ένα νέο δεδομένο. Ως εκ τούτου, θα περάσουν πολλά χρόνια για να διαφανούν τα προβλήματα και ακόμα περισσότερα για να αποδειχθεί η ενοχή της ακτινοβολίας για συγκεκριμένες ασθένειες.

Μέχρι τότε, το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι η έκθεση με σύνεση και μέτρο: φοράμε πάντα αντιηλικό, δεν κάνουμε άσκοπες ιατρικές εξετάσεις και γενικά χρησιμοποιούμε τα χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία με φειδώ.

 

 

Πηγές: ed.ted.com, pcsteps.gr

Φωτογραφία: allianz.com