Από το 1988 και με απόφαση που πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η 31η Μαϊου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καπνίσματος,  με σκοπό να υπενθυμίζει και να τονίζει πόσο βλαβερές είναι οι συνέπειες του καπνίσματος, ώστε να αποτρέψει τους μη καπνιστές να το αρχίσουν αλλά και να προτρέπει τους καπνιστές να το κόψουν.

Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι, καπνίζοντας πίπα ή πούρα, ενώ ο πρώτος άνθρωπος, που εισήγαγε τον καπνό στη Γηραιά Ήπειρο, ήταν ο Ισπανός ναύτης του Κολόμβου, ο Rodrigo de Jerez, ο οποίος κατηγορήθηκε ως μάγος και φυλακίστηκε, γιατί έβγαζε καπνούς από το στόμα και τη μύτη. Τον 15ο αιώνα, όταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι μπήκαν στην Αμερική, η συνήθεια του καπνίσματος πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο.

Από τον καπνό στο τσιγάρο

Οι πρώτες καπνοβιομηχανίες δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε έγινε και το πέρασμα από το κάπνισμα του ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο. Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, όταν οι στρατιώτες κάτω από το μεγάλο στρες κάπνιζαν όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να εθιστούν στη νικοτίνη.

Αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από τον 16ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο Ιάκωβος Α΄ κατήγγειλε τη χρήση του καπνού ως βλαβερή για τα μάτια, τη μύτη, το μυαλό και τα πνευμόνια.

Κατά τη δεκαετία του 1960 στην Αμερική άρχισαν να συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειές του και για πρώτη φορά, το 1964, συνδέθηκε το κάπνισμα με τη χρόνια βρογχίτιδα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Τότε δημιουργήθηκαν και οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες, που οδήγησαν σε νόμο το 1965, ο οποίος απαγόρευε το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος απαγορευτικός νόμος υπογράφτηκε το 1856, οπότε με το βασιλικό διάταγμα της βασίλισσας Αμαλίας, απαγορευόταν το κάπνισμα σε κρατικά κτίρια, κυρίως, όμως, ως μέτρο πρόληψης για τις πυρκαγιές.

Αν και ακολούθησαν κι άλλοι απαγορευτικοί νόμοι, το 2002 και το 2009, την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο.

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στο κάπνισμα με τάσεις επιδημίας.

Συστατικά που βλάπτουν την υγεία

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο άνθρωπος βλέποντας τις εντυπωσιακές εικόνες ή τις υπέροχες διαφημίσεις που υπήρχαν, ξεκινούσε το κάπνισμα πιστεύοντας ότι θα αποκτούσε μια εντυπωσιακή προσωπικότητα.

Όμως, δεν είναι έτσι… Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 συστατικά που επηρεάζουν την υγεία:

  • Νικοτίνη:  Προκαλεί εθισμό και καρδιακές παθήσεις.
  • Πίσσα: Υλικό με το οποίο φτιάχνουμε τους δρόμους.
  • Μονοξείδιο του άνθρακα: δηλητηριώδες αέριο.
  • Φορμαλδεϋδη: Υλικό που βάζουν στους νεκρούς για τη διατήρησή τους.
  • Αρσενικό: Ισχυρό δηλητήριο.
  • Βενζόλιο: Υλικό που περιέχεται στο πετρέλαιο.
  • Ραδόνιο: Ραδιενεργό υλικό.

Διακοπή της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος

Σήμερα υπάρχουν σε πάρα πολλά μέρη, τα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, όπου μέσα από ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, ο καπνιστής μπορεί να διακόψει τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Όπως υποστηρίζει, όμως, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος είναι η προσωπική μας θέληση.

31 Μαϊου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καπνίσματος. Ας βάλουμε την υγεία μας πάνω απ’ όλα κι ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ζούμε υγιεινά και να αναπνέουμε με καθαρά τα πνευμόνια μας, μέσα από την ισχυρή μας θέληση για μια ζωή που μας αξίζει.

 

 

Φωτογραφία: quitsmokingcommunity.org