Το Ακατάστατο Γραφείο Δείχνει Δημιουργικότητα

Σύμφωνα με μελέτες και πειράματα αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρο ακατάστατο είναι πολύ δημιουργικοί, γεμάτοι καινοτομικές ιδέες  κι έτοιμοι να πάρουν κάθε ρίσκο εάν χρειαστεί.

Ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που το γραφείο τους είναι μονίμως ακατάστατο, με χιλιάδες σκόρπια αντικείμενα από δω κι από κει; Εάν ναι, τότε όχι μόνο δεν θα έπρεπε να κοκκινίζετε από ντροπή, αλλά να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας!

Σύμφωνα με μελέτες και πειράματα που έγιναν στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Kathleen Vohs, αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρο ακατάστατο είναι πολύ δημιουργικοί, γεμάτοι καινοτομικές ιδέες  κι έτοιμοι να πάρουν κάθε ρίσκο εάν χρειαστεί, ενώ εκείνοι που περιβάλλονται από ένα χώρο τακτοποιημένο, είναι αρκετά γενναιόδωροι, με πολλές υγιεινές συνήθειες, όμως τηρούν κατά γράμμα τους όποιους κανόνες.

Εάν ένα ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι ενός κοφτερού μυαλού, τότε ένα τακτοποιημένο τι σημαίνει;”, αναρωτήθηκε κάποτε ο σπουδαίος επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν!

Albert-Einstein-unique-life

Αξίζει να αναφερθεί, ότι όταν ο Αϊνστάιν βρισκόταν στο νοσοκομείο του Πρίνστον, μέχρι που απεβίωσε στις 18 Απριλίου 1955, όλοι οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν εκεί προκειμένου να αποσπάσουν κάποια δήλωση ή φωτογραφία. Ο τότε ρεπόρτερ του Life, όμως,  Ραλφ Μορς, κατάφερε με διάφορους πονηρούς μηχανισμούς να εισβάλει στο σπίτι του και κυρίως στο γραφείο του Αϊνστάιν για να φωτογραφήσει το χώρο του έτσι ακριβώς όπως ήταν λίγο πριν πεθάνει…

Όπως θα δείτε κι από τη φωτογραφία, το γραφείο του ήταν μέσα στην ακαταστασία και παρόλο που πολλοί σχολίασαν αρνητικά το πόσο ακατάστατος ήταν, κανείς δεν αμφισβήτησε το υπέροχο αυτό μυαλό γεμάτο ιδέες καινοτομικές και δημιουργικότητα!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που ο προσωπικός τους χώρος ήταν πραγματικά ένα χάος, όπως ο Μαρκ Τουαίην, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ή ο διάσημος για τα τρισδιάστατα γλυπτά του Αλεξάντερ Κάλντερ, του οποίου τα έργα ο Αϊνστάιν λάτρευε!

unique-life

Μπορεί λοιπόν κάποιος να σας “μαλώσει” ή να σχολιάσει αρνητικά για το πόσο ακατάστατος είστε ή να σας προτρέψει να καθαρίσετε αμέσως! Μην πτοείστε καθόλου! Απλά εξηγήστε του ότι προτιμάτε να γεννάτε ιδέες και να είστε άκρως δημιουργικοί, παρά να είστε με ένα ξεσκονόπανο στο χέρι!

Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η άνω καθηγήτρια πανεπιστημίου:  “Γενικά η κοινωνία θέλει τους ανθρώπους να ακολουθούν κανόνες, να μένουν στις προκαθορισμένες νόρμες και να κάνουν αυτό που αναμένεται από την κοινωνία να κάνουν. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Όμως, μερικές φορές βοηθάει να απελευθερωνόμαστε από όλα αυτά και να ψάχνουμε για κάτι φρέσκο και καινούργιο”.

Απελευθερωθείτε λοιπόν, αφήστε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει στην απόλυτη δημιουργία και έμπνευση κι όταν αυτό γίνει και σας βρει ικανοποιημένους, ε τότε, δεν βλάπτει να τακτοποιήσετε λίγο και τον χώρο σας, ίσα – ίσα για να ξέρετε πού έχετε βάλει τα πολύτιμα πράγματά σας όταν τα χρειαστείτε!

 

 

Πηγές: Calder Foundation, New York / Art Resource, NY © ARS, NY and DACS, London 2014 , bibliocult.blogspot.gr, lifo.gr                                                                                 

Φωτογραφίες: dfosterandfriends.org, aeon.co, pinterest.com