Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της αδυναμίας συγκέντρωσης εμφανίζεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Σε όλους μας έχει συμβεί να αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε μια εργασία ή να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε καμία από τις απαιτήσεις της ημέρας, λόγω έλλειψης συγκέντρωσης.

Η συγκέντρωση είναι μια δεξιότητα, που αποκτάται σταδιακά, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος να παρατηρεί. Μέσα σε ένα χάος ερεθισμάτων καλούμαστε πρώτα να αναγνωρίσουμε και έπειτα να διαχειριστούμε και να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε, εστιάζοντας σε όσα είναι σημαντικά.

Γιατί χάνουμε την συγκέντρωση μας;

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της αδυναμίας συγκέντρωσης εμφανίζεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους – καθόλου παράξενο δεδομένης της εποχής μας: όλο και περισσότερες δραστηριότητες, άνθρωποι, ρόλοι που εκπληρώνουμε, αλλά και η τεχνολογία αποζητούν την προσοχή μας.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι όταν γνωστοποιήθηκε η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) προκλήθηκε τόση αναστάτωση, που κάποιοι μίλησαν για επιδημία.

Η αλήθεια είναι ότι μόνο το 3-5% των ανθρώπων πάσχουν από ΔΕΠΥ, παρόλο που κάποιες από τις ενδείξεις είναι συνηθισμένες στα παιδιά λόγω χαρακτήρα, ωριμότητας ή ηλικίας. Γι’ αυτό και η διάγνωσή της γίνεται έπειτα από πολλά διαφορετικά διαγνωστικά τέστ. 

Τρόποι βελτίωσης της συγκέντρωσης

Ενώ η ΔΕΠΥ έγινε αποδεκτή ως παιδική διαταραχή, στον κόσμο των ενηλίκων αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Όμως, όπου και να οφείλεται η αδυναμία συγκέντρωσής μας, υπάρχουν κάποιοι τρόποι βελτίωσης:

  • Μειώστε τις αποσπάσεις: Κλείστε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το κινητό τηλέφωνο, την πόρτα ή τα παράθυρα του δωματίου. Όπως έχουμε γράψει, το multitasking εκτός από αντιπαραγωγικό αποδεικνύεται και επιζήμιο για τον εγκέφαλό μας, αφού εντείνει την τάση του να πλανάται μεταξύ ερεθισμάτων.  
  • Οργάνωση: Δημιουργήστε μια ημερήσια λίστα εργασιών, μειώνοντας τις αγχώδεις σκέψεις, που οδηγούν στην αναβλητικότητα, συμπεριλαμβάνοντας μόνο απαραίτητες εργασίες, χωρίς να προσθέτετε άλλες μέσα στην μέρα.
  • Διαλείμματα: Για κάθε 45-50 λεπτά απερίσπαστης εργασίας, αφήστε 10-15 λεπτά διαλείμματος.
  • Ρουτίνα: Φροντίστε τα πράγματα, που κάνετε κάθε μέρα (ύπνος, φαγητό, κλπ,), να γίνονται πάντα την ίδια ώρα, σε ένα ήσυχο περιβάλλον.
  • Σταματήστε τους υπολογισμούς: Στο βιβλίο της “The Creative Habit”, η χορογράφος Twyla Tharp προτείνει να σταματάμε για μια εβδομάδα να ασχολούμαστε με αριθμούς (ρολόγια, λογαριασμούς, ζυγαριές, κλπ.).
  • Καταγράψτε: Χρησιμοποιήστε ένα σημειωματάριο, στο οποίο θα καταγράφετε όποια σκέψη ξεπετάγεται την ώρα, που εκτελείτε άλλη εργασία. Έτσι, επιστρέφετε αμέσως στην εργασία σας και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  την καταγραφή όταν χρειαστεί.

 

 

Πηγές: paolabailey.com, entrepreneur.com, adhd.gr

Φωτογραφίες: healthnfairness.com