8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 8 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.  

Πρόκειται για μια διεθνή ημέρα, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της γυναίκας, με κυρίαρχα αυτά της ισότητας και της αμερόληπτης αξιολόγησής της στην κοινωνία.

Η επιλογή της 8ης Μαρτίου δεν είναι τυχαία, καθώς λειτουργεί ως ανάμνηση της μεγάλης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αυτή την ημέρα πριν από 158 χρόνια οι εργάτριες μιας κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

thecanadianencyclopedia.com

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Δύο χρόνια μετά, υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ενώ το 1977 ο ΟΗΕ τη θεσμοθέτησε, καλώντας όλες τις γυναίκες να ενωθούν για την προάσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. 

redflag.org

Ενάμιση αιώνα μετά, η μέρα αυτή φαίνεται να έχει χάσει τον αρχικό πολιτικό και κοινωνικό της χαρακτήρα, αποκτώντας περισσότερο συναισθηματική χροιά, με τους άντρες να βρίσκουν μια καλή αφορμή για να δείξουν στο άλλο τους μισό την αγάπη και την εκτίμησή τους, χαρίζοντάς τους δώρα και λουλούδια.

Στο σήμερα, αν και πολλά από τα αιτήματα των γυναικών του δυτικού κόσμου φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί, ο εορτασμός της ημέρας αυτής παραμένει δυστυχώς επίκαιρος και επιβεβλημένος, καθώς σε πολλές χώρες τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται βάναυσα σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Φωτογραφίες: blog.thecanadianencyclopedia.com, redflag.org