«Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου».

Στις 8 Απριλίου 1798 γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ο άνθρωπος που σφράγισε τα ελληνικά γράμματα και συνέβαλε στη διαμόρφωση της δημοτικής γλώσσας και ενός νέου ποιητικού πνεύματος. 

Ο Διονύσιος Σολωμός, γιος του κόντε Νικολάου Σολωμού και της υπηρέτριάς του, Αγγελικής Νίκλη, επηρεάστηκε βαθιά στα πρώιμα νιάτα από την πνευματικότητα του τόπου του και καλλιέργησε ουσιαστική σχέση με τις τέχνες και τα γράμματα. Έφηβος ακόμη ακολούθησε τον δάσκαλό του στην Ιταλία και σπούδασε σε σημαντικές πόλεις, όπως η Κρεμόνα και η Παβία. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε στα ιταλικά, ενώ με την επιστροφή στην Ζάκυνθο το 1818, μυήθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής και έκτοτε εστίασε το ποιητικό ενδιαφέρον του σε σχήματα που περιείχαν λαογραφικά και λοιπά παραδοσιακά στοιχεία. Ο Σολωμός δυσκολεύτηκε πολύ με τα ελληνικά γιατί διέθετε κλασική ιταλική παιδεία. Σπουδαίος χαρακτηρίστηκε όταν έπλασε μια νέα εγχώρια ποιητική γλώσσα, με πυκνότητα και μέτρο στη χρήση των λέξεων. Από τις σημαντικότερες θεματικές του έργου του ήταν αυτή της Ηθικής Ελευθερίας, αποδεικνύοντας πως συνέλαβε ένα διαχρονικό κοινωνικό προβληματισμό. Σπουδαία έργα, όπως οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» είναι αυτά που τον καθιέρωσαν ως εθνικό ποιητή.

Ταυτόχρονα όμως είχε να παλέψει και με τους προσωπικούς του δαίμονες. Πολλές οικογενειακές προστριβές και μια προσωπική ανάγκη για απομόνωση και δημιουργία, τον οδήγησαν στην Κέρκυρα το 1828, όπου συνέχισε να γράφει σημαντικά ποιήματα. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αφού είχε ένα σοβαρό πρόβλημα με τον αλκοολισμό. Παρόλα αυτά, η γυναίκα στο έργο του, έχει μία θέση συμβολιστική, με ρομαντικές διαστάσεις. Άλλωστε υπήρξε ένας μεγάλος ρομαντικός δημιουργός του 19ου αιώνα. Σημαντικές δημιουργίες του, που αξίζει να αναφερθούν είναι: «Λάμπρος», «Γυναίκα της Ζάκυνθος», «Κρητικός», «Πόρφυρας» κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έπαθε εγκεφαλικές συμφορήσεις, έγινε ιδιόρρυθμος και αποκόπηκε από τον περίγυρο. Στις 9 Φεβρουαρίου 1857, ο θάνατός του συντάραξε τον πνευματικό κόσμο.

Σήμερα, στο Μουσείο Σολωμού στην Ζάκυνθο φυλάσσονται τα οστά του, καθώς και σημαντικά αντικείμενα, όπως οικογενειακά κειμήλια ή έγγραφα με ποιήματα και στοχασμούς του.

 

 

Πηγή: Περιοδικό «Επτανησιακά Φύλλα», Καθημερινή, 7 Ημέρες

Φωτογραφία: koolnews.gr