2 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Οι υγρότοποι ασκούσαν πάντα κάποια ιδιαίτερη έλξη στους ανθρώπους. Είναι δυναμικά στοιχεία που διαμορφώνουν τοπία, διαδραματίζουν σημαντικό υδρολογικό ρόλο, επηρεάζουν το μικροκλίμα, καθορίζουν και συντηρούν τη σύνθεση της χλωρίδας και της πανίδας, δίνουν ζωή σε παραλίμνιους οικισμούς και υποστηρίζουν πολιτισμούς.

Πέρυσι σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ, η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είχε θέμα την φροντίδα των υγροτόπων σαν μια απάντηση στην αυξανόμενη κλιματική αλλαγή. Η Σύμβαση αυτή υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 και ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των υγροτόπων του πλανήτη. Φέτος, το θέμα αφορά στη σχέση των νέων με τους υγροτόπους. Κάθε χρόνο, λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας πόσο σημαντικοί είναι για τον άνθρωπο. Ωστόσο, τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου συμβάλλουμε στην υποβάθμιση τους.

agrinionews.gr

Οι υγρότοποι είναι σήμερα τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα γιατί η σχέση ανθρώπου-υγροτόπων δεν βασίζεται πλέον στον αμοιβαίο σεβασμό. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες ανεξέλεγκτες αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως μπαζώματα, εκχερσώσεις, διαμόρφωση των παραλιών, δημιουργία οικοπέδων, εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου από ιδιώτες, κ.α.

Πόσες ακόμα εκκλήσεις θα πρέπει άραγε να γίνουν για να αναλάβει ο καθένας από εμάς τις ευθύνες του και να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία, να συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση των υγροτόπων και να αλλάξει συμπεριφορά ώστε φύση και άνθρωπος να συνυπάρξουν –ως οφείλουν– αρμονικά;

Οι υγρότοποι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και είναι ο καθρέφτης της υγείας του περιβάλλοντος μας. Συνεπώς, η διατήρηση και διαφύλαξη τους συνδέεται άμεσα με την ικανότητα της σύγχρονης κοινωνίας για επιβίωση και ευημερία. 

Αμβρακικός

 

Φωτογραφίες: greekike.com, agrinionews.gr